Friday 23 December 2011

Sambal Sotong dengan Petai

Salam Semua,
Baru-baru ini saya pergi bercuti ke Cameron Highland bersama-sama keluarga, kata nak berehat memang berehat sungguh sebab sepanjang tiga hari di sana hujan memanjang nak keluar pun malas apatah lagi dengan sejuknya sampai ketulang. Walaubagaimana pun dah telah pergi tu keluar jugalah melawat kalau tak tu rugi saja pergi dapatlah tengok bunga dan sayur-sayuran. Ambillh dua tiga shot gambar bunga tapi tak tahu namanya buat kenangan.
Anak saya Ali yang melambai tangan dengan Cousin nya Haras Wafik yang tunjuk peace





Bunga Pagar



Strawberry

Bunga Matahari

Kebun Teh

Ini adalah antara gambar yang diambi.



Semasa perjalanan balik kita akan dapati banyak jualan hutan dari orang asal Cameron Highland dan antara yang dijual adalah akar-akar kayu, rebung, durian, rambutan, madu lebah, pokok bunga hutan dan boleh dikatakan banyaknya dari bahan-bahan dihutan. bercakap pasal petai emak saya sempat memborong sampai 100 papan.  Sampai dirumah saya tax dia 10 papan dan dibawa balik ke rumah saya.

Suami saya kata dia kalau jumpa orang jual petai dia takkan tawar menawar kerana dia tahu betapa susahnya nak dapatkan petai ini dengan pokok yang tinggi mana lagi nak panjat nak potong, nak turunkan dan membawanya keluar dari hutan.

Memandangkan petai ada dalam simpanan saya dan secara kebetulan ada membeli sotong basah yang besar yang kalau ke pasar kita akan dapati ia direndam dalam baldi atau bekas berisi air yang orang selalu masak sambal nasi lemak tu maka kali ini saya paparkan resepi Sambal Sotong dengan petai.

Bahan-bahannya:
1 ekor sotong besar  dipotong kecil
3 sudu besar cilli giling
4 ulas bawang merah(ditumbuk bersama 3 ulas bawang putih)
3 papan petai ambil isinya
Sambal sotong dengan Petai
1 inci gula melaka(kalau tak ada gula merah pun boleh)
2 sudu kicap tamin
1 keping asam keping
Minyak untuk menumis dan garam secukup rasa.

Caranya:-
Bubuh sedikit minyak di kuali dan setelah panas masukkan bawang yang di tumbuk hingga naik bau.
Masukkan cilli giling dan biarkan 2 ke 3 minit sehingga cilli itu masak.
Masukkan gula melaka dan garam.
Kemudian masukkan sotong yang telah di potong dan dibersihkan. Tidak perlu masukkan air kerana ia memang berair.
Masukkan petai dan kicap dan asam keping. Biarkan kering sedikit dan angkat





SELAMAT MENCUBA SEMUGA BERJUMPA LAGI DILAIN KELUARAN RESEPI SAYA

No comments:

Post a Comment