Monday, 26 December 2011

Mentarang Rebus

Salam Semua,

Seperti yang di janjikan hari ini saya kan luangkan masa untuk menulis resepi dari hidupan laut. Saya akan papar resepi Mentarang Rebus. Simple sahaja resepinya tetapi rasanya enak dan manis terutama kalau selepas kita beli terus dimasak.Kalau disimpan semalaman kemungkinan mentarang akan mati dan kalau di rebus tak enak dan tak manis.

Mentarang ini kulitnya rapuh dan sekiranya ingin mengambil ia didalam lumpur apabila air laut surut terpaksa menggunakan sarung tangan kerana kulitnya tajam dan mudah pecah.Sekiranya ingin membasuhnya saya syorkan rendam dan gosok dengan berus kecil seperti berus gigi untuk mengeluarkan lumpur. Janganlah pula gunakan berus gigi yang dah pakai, seeloknya guna berus gigi khas untuk mencuci jenis-jenis kerang yang berkulit.Kalau boleh rebuslah mentarang dalam kuali kerana kita senang nak kacau dan senang nak dilihat.
Mentarang

Bahan-bahanya:-
1 Kg Mentarang di basuh dan di buang lumpur.
1 batang serai
1 helai daun kunyit
Satu ulas bawang merah size sederhana dan di hiris nipis
I mangkok air

Caranya:-
Jerangkan kuali masukkan air, serai yang di titik, daun kunyit dan bawang dan biarkan hingga mengelegak
Masukkan mentarang dan di tutup agar Mentarang dapat masak seluruhnya.
Tidak perlu masukkan garam kerana air rebusan memang sudah masin dari mentarang tadi.
Rebus sehingga 5 minit angkat dan hidangkan. Air rebusan tadi kalau dihirup memang enak dan manis.
Mentarang Rebus




No comments:

Post a Comment