Tuesday, 13 December 2011

Masak Lemak Cilli Api Ayam Salai dengan Daun Puding

Salam Semua,
Selamat bertemu kembali. Kali ini saya akan paparkan lagi masak cilli api seperti tajuk di atas. Mesti ramai yang tertanya-tanya mengapalah akak ni suka sangat masak cilli api kan? Sebenarnya suami akak orang Nogori Sembilan dah tentu lah kegemaranya masak lomak cilli api, lagipun anak-anak suka dah terbiasa memakan yang pedas-pedas seperti bapa mereka, "Like fahter like son/daughter"

Kali ini saya akan paparkan juga masak lemak cilli api dan sebelum tu mungkin ramai orang tak tahu daun puding tu. Yang tahu mungkin orang Nogori saja. Bukan semua daun puding yang boleh di makan, jangan pula dalam resepi saya ada daun puding jadi ambil daun puding yang ada ditanam di halaman rumah pulak. Daun puding ini tak ada nama cuma berwarna coklat ke hitaman. Saya sertakan gambarnya sekali supaya tak tersalah makan. Ambil daun yang lembut/pucuk dan di buang tulang daun ditengah dan basuh bolehlah di gulai sama ayam atau daging.


Daun Puding

Bahan-bahanya
1 ekor ayam yang telah disalai dan potong
35 biji cilli api di tumbuk dengan kunyit hidup sejenkal
5-6 batang serai di titik
Satu cekak daun puding ambil yang lembut/pucuk dibuang tulang tengahnya
Santan (I-2 biji)
garam secukup rasa
asam keping kecil(satu sahaja)

Caranya
Masukkkan cilli api yang telah di tumbuk, serai dan santan kedalam kuali.
Setelah mengelegak masukkan ayam dan masak sampai santan pekat dan masukkan daun puding.
Masukkan garam secukup rasa dan asam keping.


Masak Lemak cilli api Ayam salai dengan Daun Puding
SELAMAT MENCUBA.

1 comment:

  1. CASINO ROOM, DAKOTA $21,000 CASINO $21,000 GAMES - Mapy
    Casinos Near Me · 안동 출장안마 Harrah's Cherokee Casino Resort 화성 출장마사지 · Holiday Inn 서울특별 출장마사지 & Suites 안성 출장안마 Cherokee · Days Inn Cherokee · Holiday 밀양 출장샵 Inn by Wyndham Cherokee · Harrah's Cherokee

    ReplyDelete